Hoe een erfrecht advocaat selecteren

De dood is voor iedereen onvermijdelijk, maar de onzekerheid ligt in de kwestie van wanneer. Het spreekwoord zegt wel dat de dood komt als een dief in de nacht, wanneer je hem het minst verwacht, of wanneer je er misschien nog niet eens klaar voor bent. Hoewel je niet kunt bepalen wanneer het komt, kun je wel de gevolgen van je dood bepalen. Eén daarvan heeft te maken met het beheer van je erfenis.

De nalatenschap van een overledene verwijst naar alle bezittingen die hij bezit op het moment van zijn dood. Deze worden gewoonlijk aan de erfgenamen nagelaten. Maar, er zijn gevallen waarin het overdragen van deze bezittingen ingewikkelder wordt als erfgenamen elkaars aandeel betwisten, vooral als er nogal wat bezittingen te verdelen zijn, aan nogal wat erfgenamen. 

Dat gezegd hebbende, volgen hier enkele richtlijnen bij het kiezen van een erfrecht advocaat:

Begrijp de specifieke taken van de advocaat

Een van de eerste tips die je in gedachten moet hebben bij het kiezen van een erfrecht advocaat is dat je goed begrijpt wat het is dat dit soort advocaat voor je moet doen. Als je zoveel mogelijkheden hebt om uit te kiezen, is dit een manier om je mogelijkheden te beperken. Je kunt op je checklist laten zetten of elke mogelijke keuze zich al dan niet kan verbinden aan de verantwoordelijkheid die ze hebben ten aanzien van je erfrecht proces.

Vraag naar hun gebied van specialisatie

Je zult ook zo veel mogelijk die advocaat willen kiezen die gespecialiseerd is in erfrecht. Dit advies lijkt misschien voor de hand liggend, maar bedenk dat veel advocaten als manusje-van-alles werken. Hoewel erfrecht niet hun specialisatie is, zijn ze door hun kennis op het gebied van de wet toch gekwalificeerd om dit te doen.

Bedenk echter dat een betere optie altijd die advocaat is die met estate plannen als zijn brood en boter werkt. Als ze hun dagen daar specifiek aan besteden, dan weet je dat ze de essentie van estate plannen van A tot Z beheersen.

Observeer of de advocaat je al dan niet vragen stelt

Erfrecht is een heel persoonlijk proces. De ene cliënt zal altijd andere familiale situaties hebben als die van een andere. Bijvoorbeeld, cliënt A kan vier kinderen hebben die allemaal legitiem en erkend zijn. Dat maakt de taak voor de erfrecht advocaat gemakkelijk. Maar aan de andere kant heeft cliënt B drie wettige kinderen, een geadopteerd kind, en twee onwettige kinderen. Dit maakt het proces lastiger. Vandaar dat een goede erfrecht advocaat de tijd moet nemen om elke cliënt in detail te leren kennen.

Een goede manier waarop de advocaat dit kan doen is door de juiste vragen te stellen. Observeer hoe de advocaat met wie je te maken hebt vragen stelt. Als hij dat niet doet, dan moet dat een rode vlag voor je zijn. Het toont alleen maar aan dat ze niet geïnteresseerd zijn in het maken van een zo goed mogelijk estate plan voor jou.

Verkrijg referenties

Een andere goede manier om een erfrecht advocaat te kiezen is om referenties te vragen. Als je familie of vrienden hebt van wie je weet dat ze er onlangs een hebben ingehuurd, bel ze dan op. Neem de tijd om naar suggesties, referenties en feedback te vragen. Als je bepaalde advocaten op het oog hebt, vraag dan ook of ze iets over die advocaat weten.

Als je naar de persoonlijke aanbevelingen van vrienden vraagt, weet je dat ze nooit iemand zullen suggereren waarvan ze weten dat die je alleen maar hoofdpijn zal bezorgen. Zo heb je dus al vroeg die zekerheid dat de advocaat met wie je te maken krijgt inderdaad de juiste keuze is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.